Gezi

Japonya’ya 1000 Yıldan Fazla Başkentlik Etmiş, İsminin Anlamı Başkentlerin Başkenti Olan: KYOTO | SintekPlus Sayı 12

Sokaklarda geleneksel kıyafetleri ile gezen Japonlar, dört bir yanı tapınaklarla çevrili sokaklar, yemyeşil göletler, ilkbaharda açan Sakura yani kiraz ağaçları ile masallardan fırlamış gibi duran bir şehirdir Kyoto.

Geleneklerin modern hayatla birleştiği, denge ve dinginliğin iliklerinize kadar hissedildiği, binlerce yıllık kültürünü koruyabilmiş insanların şehridir.

Japonya deyince akla, onurun her şeyin üzerinde tutulduğu samuray kültürü, geyşaları, robotları, hızlı trenleri ve bütün dünyada tanınan Sony, Toyota, Honda gibi markaları geliyor. Ancak Japonya’da bir kent var ki, son yıllarda adından çok söz ettiriyor.

Batılı gezginlerin uğramadan geçmediği ve görenlerin aşık olduğu bir şehir. Binlerce yıllık tarihi, 2000’in üzerinde tapınağı ve ülkenin finans devi olmasıyla defalarca dünyanın en iyi şehri seçilmiş Kyoto’dan bahsediyoruz.

Japonya bir adalar ülkesi. Başkenti Tokyo. Tokyo’dan önceki başkenti ise Kyoto. 1100 yıl, imparatorluk döneminde ülkeye başkentlik yapmış. Şu anda ise 1.5 milyon nüfusuyla Japonya’nın en iyi korunan şehri ve kültür başkenti. Kyoto’da 2000’den fazla tapınak bulunuyor. Bunlardan 1.600 tanesi Budist, 400 tanesi Shinto tapınağıdır.

Bu tapınaklardan 17 tanesi Unesco Dünya Mirası Listesi’nde yerini almayı başarmıştır. Kyoto’da tarihi doku özenle korunmuş. Aynı zamanda dünyada en fazla geyşaya sahip kent. Ülkenin tarihi anlamda bayrağını taşıyan şehri.

Çok fazla sayıda tarihi yapıyı bünyesinde barındırıp özenle korumayı başardığı için, dünyanın sayılı örnek şehirlerinden birisi olmuştur. Bu özelliklerinden dolayı da defalarca dünyanın en iyi şehri seçilmiştir. Kyoto öylesine büyüleyici tarihi güzelliklere sahiptir ki, 2. Dünya savaşı sırasında ABD atom bombası ve hava bombardımanı planlarını bile iptal etmiş ve şehri bombalamamıştır.

Budizm etkisinin yoğun bir şekilde hissedildiği Kyoto, çok iyi korunmuş tapınaklara ve müzelere sahiptir. Müzelerinde imparatorluk sanatçılarına ait resim, heykel ve bir çok sanat formunda eserler görmek mümkündür.

Kyoto’ya nasıl gidilir?
Kyoto, Osaka’dan 40, Nayoga’dan 100, Tokyo’dan 370 km uzaklıktadır. Kyota’da havalimanı yok. Bu nedenle Tokyo’dan kalkan hızlı trenleri kullanmanız gerekiyor. Saatte 300 km civarında hız yapan bu trenlerle Kyoto’ya 2.5 saatte varmanız mümkün.

Japonya’nın Kansai bölgesi sınırları içinde yer alan Kyoto şehrinin yüz ölçümü 827.90 km²’dir. Doğudan batıya 29.18 km, kuzeyden güneye 49.49 km ölçülerine sahiptir. Şehrin çevresi deniz seviyesinden 1000 metre yükseklikte olan Higashiyama, Kitayama ve Nishiyama dağları ile çevrilidir.

Higashiyama, Kyoto şehir merkezinin batı kısmına yer alıyor. 14. yüzyılın ortalarında tapınak, mabet, aristokrat villaları bu bölgede inşa edilmiş. Resimler ve el sanatları da yine bu bölgede ortaya çıkmış. Kyoto’ya ziyaret edilmesi gereken bölgelerin başında geliyor.

Yine bu bölgede yer alan Gion’da otantik giysileriyle dolaşan geyşaları da görmek mümkün. Akşama kadar dolaşıp yorulduktan sonra Higashiyama bölgesinde bulunan Yamashina-Sosui kanalına uzanmış sakura ağaçlarının gölgesinde günün yorgunluğu atılabilir.

2.000 tapınaktan hangisini gezeceğinize gelince. Unesco Dünya Mirası listesinde yer alanlardan başlamanızı tav- siye ediyoruz. Japonya’nın kültürünü ve geleneklerini keşfetmek için en iyi şehir Kyoto’dur. Yerel yemeklerin de merkezi olan Kyoto’da, Japon mutfağına ait bir çok lezzetli yemekleri tadabilirsiniz.

Kyoto Unesco Dünya Miras Listesi
Kamowakeikazuchi-jinja (Kamigamo shrine) Kamomioya-jinja (Shimogamo Shrine) Kyo-o-gokoku-ji (To-ji) Kiyomizu-dera Enryaku-ji Daigo-ji Ninna-ji Bodo-in Ujigami-jinja Kozan-ji Saiho-ji Tenryu-ji Rokuon-ji Jisho-ji Ryoan-ji Hongan-ji Nijo-jo

Müzeler ve Festivaller
Kyoto Municipal Museum of Art Kyoto National Museum Shigureden Hosomi Museum The Museum of Kyoto Museum of Bamboo Domoto Museum Kyoto’nun Geleneksel Festivalleri Aoi Matsuri Festivali (15 Mayıs) Jidai Matsuri Festvali (22 Ekim) Gozan Fire Festivali (16 Ağustos) Gion Matsuri Festivali (1-31 Temmuz)

En Üste Çık