Röportajımıza sizi tanıyarak başlayabilir miyiz?
Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü mezunuyum. 12 yıldır çimento sektöründe çalışıyorum. Bu dönemin yaklaşık 10 yılını KÇS çatısı altında geçirdim. Fabrikamızda Enerji-Otomasyon Müdürü olarak görev yapmaktayım.
Tesisiniz ve genel olarak üretim kapasiteniz hakkında bilgi alabilir miyiz?
Entegre çimento fabrikası olan tesisimizde 2 adet klinker üretim hattı ve 1 adet gazbeton tesisi, ayrıca Kahramanmaraş ve çevre illerinde kurulu bir- çok hazır beton tesisi bulunmaktadır. 2006 yılının Mayıs ayında temeli atılan fabrikamızın 1.hattı 2008 yılında devreye alındı. Bu aşamadan sonra yatırım çalışmalarına tekrar başlandı, Nisan 2010’da 3.Paketleme, Mart 2013’te Gaz Be- ton Tesisi, Kasım 2013’te II. Döner Fırın Hattı dev- reye alındı. II.hat yatırımlarına ilave olarak, Ocak 2014’te 4.Paketleme, Şubat 2014’te 3.Çimento Değirmeni ve Nisan 2014’te COMFlex Roller Press Ünitesi montajları tamamlanarak devreye alındı.
Son olarak Kasım 2015’te 5.Paketleme Ünitesi devreye alındı. Bu yıl içinde paketleme bölümün- de 5. ve 6. dökme dolum tesisleri devreye alınacak. Ayrıca 2007 yılından günümüze kadar 10 adet ha- zır beton santrali kuruldu ve devreye alındı. Tesisimizde bulunan 2 adet klinker üretim hattın- dan yaklaşık 8700 ton/gün klinker, yıllık olarak da 2.900.000 ton klinker, 4.000.000 ton çimento üretilmektedir. Ağırlıklı olarak CEM I 42,5 R-Portland Çimento, CEM II A 42,5 R-Kompoze Çimento, CEM II B 32,5 R Kompoze Çimento dökme, torbalı, slingbag, bigbag olarak üretim yapılmaktadır. Gazbeton tesisimizde ise; G2 350, G2 400, G2 500, G3 500, G4 600 yoğunluğunda ve 50-400mm aralığındaki ölçülerde üretimler yapılıyor.
Alternatif enerji kaynakları ve geri dönüşüm hususunda ne gibi çalışmalarınız mevcut ya da planlanan bir çalışmanız var mı?
Çimento fabrikalarında bir fırın hattı için iki adet önemli atık ısı salınımı bulunuyor. Bunlar fırın filtre bacası ve soğutma elektrofiltre bacasıdır. Tesisimizde bu kapsamda 4 adet ısı kaynağı mevcuttur ve atık ısının önemli bir kısmı dik değirmenlerde malzeme kurutma amaçlı kullanılmaktadır. Fırın bacaları için farin değirmenleri günde yaklaşık 19 saat çalıştığın- dan dolayı kalan süre için atık ısıdan enerji elde etmek uygun görünmemektedir.
Diğer iki nokta soğutma elektrofiltre çıkışlarıdır. Soğutma-1’den çıkan ısının neredeyse tamamı dik çimento değirmenlerinde kullanılmaktadır. Bu kapsamda kalan atık ısı ile 3-4 MW civarında enerji üretim potansiyeli çıkarılmış olup, proses tedarikçileri ile görüşmelerimiz de devam etmektedir ve bu yıl içinde projeye başlanması planlanmaktadır
Otomasyon sistemlerinin üretim tesisinizdeki önemi nedir?
Otomasyon sistemleri kaliteli ve verimli üretim için çok önemli bir unsurdur. Kırıcıdan paketlemeye kadar fabrikamızın birçok noktasında bulunan analizörlerle besleme sistemleri otomatik kontrol edilmektedir. Yönetimimiz bu konuda üretime destek olan her türlü ekipmana yatırım yapmayı uygun görmektedir.
Sektörümüzde yeni bir uygulama olan ışık ile hammadde analizi yapan analizör, Türkiye’de ilk defa fabrikamızda denenmiştir ve başarılı bir şekilde devreye alınmıştır. Yine fırın girişinde kullanılan sıcak ekstraktif gaz analizör sistemi Türkiye’de ilk defa fabrikamızda denendi ve sorunsuz bir şekilde çalışmaktadır.
Gelişen teknolojik gelişmeler doğrultusunda fabrikanızda yaptığınız modernizasyon çalışmalarınızı ve yapmayı planladığınız yatırımlarınız hakkında bilgilendirme yapabilir misiniz?
Fabrikamız yeni bir fabrika olduğundan ve yatırım aşamalarında son teknoloji seçildiğinden, modernize edilecek çok fazla nokta bulunmuyor. Mevcut haliyle de kapasite olarak tasarım değerlerinin üzerinde çalıştırılabiliyor. Gelişen süreçlere bağlı olarak özellikle çevre konusunda bazı ekipmanlar alındı ve bir kısım çalışmalar da devam ediyor.
Bunlardan bazıları; torbalı filtre dönüşümü ve atık ısıdan enerji kazanımıdır. Fabrikamızda 6 adet dik değirmen bulunmaktadır. Dik değirmenler öğütme, kurutma ve ayrıştırma işlemini aynı yapı içinde sağladığından elektrik tüketiminde fayda sağlamaktadır.
Özellikle çimento öğütme kısmında bulunan 2 adet dik çimento değirmeni fabrikamızın spesifik enerji tüketimine büyük fayda sağlamaktadır. Fabrikamız 80-82 kWh/ton civarında geçekleşen spesifik enerji tüketimi ile Türkiye’nin en verimli fabrikalarından biridir. Ayrıca; çimento fabrikalarında en yüksek maliyet kalemini oluşturan, fırın kömür tüketimi için 730-740 kcal/kg klinker değeriyle ülkemizin en az kalori ile üretim yapan fabrikalardan biridir.