Gezi

Ortaya karışık bir kent: Kuala Lumpur | SintekPlus Sayı 3

Güneydoğu Asya’ya gidiyoruz. Evet dünyanın bu köşesinde de gidilecek pek çok güzel yer var. Bunlardan bir tanesi de kültürü, sanatı, dinleri ve yerel pek çok kendi şahsına münhasır özelliği ile Kuala Lumpur’dur. Güneydoğu Asya’nın popüler ülkelerinden Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur ya da kısaca KL, ülkenin aynı zamanda en kalabalık şehri ünvanını taşımaktadır. Dünyanın en çok ziyaretçi çeken şehirlerinden birisi olan Kuala Lumpur, 1857’de Gombak ve Klang nehirlerinin birleştiği yerde kurulmuştur. Malezya yarımadasının batı sahilinde kırk kilometre içerisinde yer alan şehir ismini de bu coğrafi konumundan almaktadır.

Kuala Lumpur Malayca’da “çamurlu kavşak” anlamına gelmektedir…
Gombak ve Klang Nehirleri’nin kesişme noktasında 1800’lerin başında kalay madenlerinin keşfedilmesiyle küçük bir madenci köyü olarak kurulan Kuala Lumpur, bugün zengin tropik bitki örtüsü, kauçuk üretim potansiyeli, bol soslu ve baharatlı yemekleri, turistik mekanları, dünyaca ünlü Petronas İkiz Kuleleri, bankacılık faaliyetleri, ticari zenginliği ve etnik- modern yapıları içinde barındırmasıyla ziyaretçilerine hem modern, turistik bir şehir hem de etnik bir kasaba havasını yaşatmaktadır. Her ne kadar şehrin çoğunluğunu Malaylar oluştursa da bunların dışında yoğun bir Çinli ve Hintli nüfusu barındıran Kuala Lumpur’da Malay, İslam, Hint ve Çin kültürleri bir arada bulunur. Kozmopolit ve hızla yenilenen bir yapıya sahiptir. Kuala Lumpur’daki nüfus dağılım oranı şu şekildedir:

  1. Malaylar %45
  2. Çinliler %43
  3. Hintliler %10
  4. Diğer milletler %2

buçuk milyon kadardır. Fakat metropoliten alan olarak hesaplandığı zaman nüfus altı milyon altı yüz bin civarına çıkmaktadır. Kuala Lumpur’da turistik geziler için en iyi dönem Aralık, Ocak, Şubat, Haziran ve Temmuz’dur. Çünkü şehirde ekvatoral iklim son derece etkilidir. Bunun neticesinde çok ciddi yağışlar oluşabilmektedir.

Ayrıca Kuala Lumpur’da bu bol yağışlı ekvatoral iklim sebebiyle aşırı bir nem söz konusu- dur. Özellikle Eylül-Kasım ve Şubat-Nisan arası şehir çok yağış alır. Haziran-Temmuz ise en az yağış alan aylardır. Hava sıcaklığı yıl boyunca genellikle aynı kalır. Sıcaklık gün içerisinde ise yirmi ila otuz iki derece arasında seyretmektedir. Şimdi de şehirde gezilebilecek alanlara maddeler halinde temas edelim. İlk önce şehrin beş ana gezilecek bölgesine değineceğiz.

Her ne kadar şehrin çoğunluğunu Malaylar oluştursa da bunların dışında yoğun bir Çinli ve Hintli nüfusu barındıran Kuala Lumpur’da Malay, İslam, Hint ve Çin kültürleri bir arada bulunur.

1.KLCC – Kuala Lumpur City Centre (Şehir Merkezi): KLCC yani Kuala Lumpur şehir merkezi tam manası ile Kuala Lumpur’un kalbidir. Gerçekten de modern görünümü, geniş caddeleri, sıra sıra dizilen beş yıldızlı otelleri, iş ve alışveriş merkezleriyle bu alan, şehre iş ve ticaret amaçlı gelen kişilerin olduğu kadar gezginlerin de ilgisini çekmektedir. Şehir merkezinde görülebilecek yerlerin başında bir zamanlar dünyanın en yüksek binası olarak kayıtlara geçmiş olan ve her biri toplam seksen sekiz kattan oluşan Petronas Twin Towers gelmektedir. Şehrin merkezinde yer alan ve Kuala Lumpur’un en modern alışveriş merkezlerinden biri Suria KLCC’dir. Bu alışveriş merkezi içerisinde yerel ve dünya markalarına ait ürünlerin satıldığı mağazaları görebilirsiniz. Şehir merkezinde görülebilecek bir diğer alan Dewan Filharmonik Orkestra Konser Salonu’dur.

Kuala Lumpur’da turistik geziler için en iyi dönem Aralık, Ocak, Şubat, Haziran ve Temmuz’dur. Çünkü şehirde ekvatoral iklim son derece etkilidir. Bunun neticesinde çok ciddi yağışlar oluşabilmektedir.

2. Chinatown – Petaling Street: Burası şehrin yüksek katlı binalarını arkada bıraktığımız zaman görebileceğimiz bir yer ve yoğun Çin kültürü bize burada eşlik ediyor. Burası Chinatown, yani Çin Mahallesi. Birbirine karışmış yemek kokuları, sıra sıra dizilmiş hediyelikçileri, sokak satıcılarını, Çin bitkisel ürünlerinin satıldığı dükkanları giyimden gıdaya ve elektroniğe kadar pek çok ürünü burada bulmak mümkün. İmitasyon ürünler oldukça fazla ve burada pazarlık etmemek ayıp karşılanıyor. Petaling Street isimli sokak Chinatown’ın en popüler turistik alanlarının başında gelmektedir. Bu sokak akşamları renkli ışıkları ve sokak satıcılarıyla eğlenceli bir gece marketine dönüşmektedir. Chinatown içerisindeki Central Market ise kapalı çarşı havasında olup, geçmişi 1888 yılına kadar dayanmaktadır. İçerisinde Asya’ya özgü müzik aletlerinden, hediyelikçilere, giyim- kuşamdan, yeme-içmeye, feng shui ustalarının ofislerine kadar birbirinden farklı renkli dükkanlara rastlanmaktadır.

3. Bukit Bintang: Burası tam bir alışveriş ve gece eğlencesi bölgesidir. Dolayısıyla şehrin en turistik ve renkli alanı böylece burası olmuştur. Pavilion, Lot 10 gibi Kuala Lumpur’un en popüler alışveriş merkezleri buradadır. Geceleri ise salaş mekanlardan, şık gece kulüplerine kadar farklı eğlence ortamları yerlilerin ve tüm turistlerin uğrak yeri oluyor. Bukit Bintang aynı zamanda Kuala Lumpur’da Golden Triangle (Altın Üçgen) olarak isimlendirilen alanın üçte birini oluşturuyor. Peki bu “Golden Triangle” nedir? Altın Üçgen Kuala Lumpur’un popüler alışveriş ve eğlence mekanlarının bulunduğu bölgeye verilen isimdir. Golden Triangle bölgesi Jalan Pudu, Jalan Ampang’ın güneyi, Jalan Imbi’nin batısı ve Jalan Tun Razak caddelerini içerir. “Jalan” Malayca’da yol anlamına gelmektedir. Bu bölgede sayısız eğlence mekanı ve oteller bulunmaktadır.

4. Bangsar: Bu bölge de tıpkı Bukit Bintang gibi renkli ve farklı zevklere hitap edecek türden eğlence mekanlarıyla dolu. Biraz farklı olarak Bangsar’da daha çok, Kuala Lumpur’da yaşayan yabancıları ve üst standartlardaki gece kulüpleri ile restorantları görmek mümkün. Bangsar Shopping Centre, Bangsar Village ve MidValley Mall alışveriş için öne çıkan başlıca alanlar.

5. Putrajaya: Kuala Lumpur’daki kalabalık, yerleşim zorluğu ve başkentteki devlet işlerinin aksaması dolayısıyla Kuala Lumpur’un yakınlarında 1995 yılında Putrajaya isimli bir şehir kurulmuştur. Baş- kent Kuala Lumpur’a yakınlığı, içerisin- de bulunan binalar ve turistik alanlardan dolayı Putrajaya, Kuala Lumpur’a gelince görülmesi gereken yerlerden biridir. Şehir kurulmadan önce Putrajaya’nın bulunduğu yerde çiftlik evleri, hurma ağaçları ve kauçuk ağaçları vardır. Putrajaya son derece modern bir şehirdir. Bu şehirde bazı bakanlıklar ve konsolosluklar bulunmaktadır. Burada görülebilecek turistik mekanlar arasında şunlar yer alır:

  1. Putra Devlet Sarayı
  2. Putra Camisi
  3. Putrajaya Meydanı
  4. Putra Köprüsü
  5. Putrajaya Bağımsızlık Anıtı
  6. Millennium Anıtı
  7. Palace of Justice
  8. Seri Perdana
  9. Seri Perdana Köprüsü
  10. Putrajaya Landmark
  11. Putrajaya Wetlands Parkı
  12. Putrajaya Convention Centre

Kuala Lumpur’da Ziyaret Edilebilecek Müze ve Galeriler ile Doğa ve Eğlence Parkları:

  1. Aquaria KLCC
  2. Jade Museum
  3. Butterfly Park
  4. Cosmo’s World Theme Park
  5. National Planetarium Kuala Lumpur
  6. Desa Waterpark
  7. Kuala Lumpur Bird Park
  8. National Theatre
  9. Kuala Lumpur Deer Park
  10. Lake Gardens Kuala Lumpur
  11. National Textile Museum
  12. Orchid Gardens Kuala Lumpur
  13. Titiwangsa Lake Garden
  14. National Art Gallery
  15. National Zoo
  16. The Royal Selangor Club
  17. P. Ramlee Memorial Museum

Petronas Kuleleri bir zamanlar dünyanın en yüksek kuleleri idi…

Bunların yanı sıra Kuala Lumpur’daki bazı önemli bina ve gezi noktalarından da kısaca bahsetmek gerekiyor. Öncelikle bir zamanlar dünyanın en yüksek kulesi ünvanını kazanmış Petronas Twin Towers’dan bahsetmek gerekiyor. Malaycası Menara Petronas olan bu kuleler Kuala Lumpur’un simgesi durumundadır.

Şehir merkezinde yer alan bu ikiz kuleler 1998- 2004 yılları arasında dünyanın en yüksek ikiz gök- deleni olma özelliğine sahipti. Bina aynı zamanda Petronas Petrol Şirketi’nin yönetim binası olarak kullanılmaktadır. Toplam dört yüz elli iki metre yüksekliğe sahip ve seksen sekiz kattan oluşan kulelerin inşası için bir milyar altı yüz milyon Amerikan Doları harcanmış. Mimar César Antonio Pelli çelik, kuleleri tasarlamış ve çelik, beton ve camdan İslam mimarisini temel alan bir yapı meydana getirmiştir. Bahsedeceğimiz bir diğer yüksek yapı ise Kuala Lumpur Tower’dır.

Malaycası Menara Kuala Lumpur olan bu kule, 23 Temmuz 1996’da ziyarete açılmış ve şehrin telekomünikasyon servisini sağlaması amacıyla inşa edilmiş bir Radyo- TV kulesidir. Tepesindeki antenle birlikte toplam dört yüz yirmi bir metre yüksekliğe sahip kulenin iki yüz yetmiş altı metre yüksekliğinde bir gözlem alanı, ayrıca bir restorandı bulunmaktadır. Ziyaretçiler bu gözlem alanında Kuala Lumpur’un panoramik görüntüsünü ve elbette Petronas Kuleleri’ni karşıdan görme imkanına sahip olmaktadırlar.

Dört yüz milyon yıllık Batu Caves kesinlikle görülmesi gereken bir diğer önemli lokasyon…Kuala Lumpur’un Petronas Kuleleri kadar meşhur bir diğer turistik alanı Batu Caves’tir. Bu devasa mağaranın kalker taşları yaklaşık dört yüz milyon yıllık ve mağaraya ulaşmak için ziyaretçilerinin toplam iki yüz yetmiş iki basamak çıkması gerekiyor. Mağara adını, eskiden bu bölgeye dökülen Sunagi Batu’dan almaktadır.

Ayrıca mağaranın yakınlarında yer alan küçük köyün adı da Batu Caves’dir. Bu mağarada her yıl, yılın belli dönemi Hintliler tarafından kutlanan Thaipusam Festivali’ni görebilirsiniz. Mağaranın içine girdiğinizde dini ibadetlerini gerçekleştiren Hinduları görüyorsunuz. Batu Caves Hindistan dışında yer alan ve dünyanın en popüler Hindu tapınak mağaralarının başında gelmektedir. Kuala Lumpur’da Hint kültürü- nün ve özellikle Hint işi ürünlerin satıldığı en önemli yer Little India Brickfields’dir. Eskiden bu bölgede tuğla üretimi yapıldığı için bölgeye İngilizce “Tuğla Alanı” anlamına gelen “Brick- fields” denilmiş. Şimdilerde burada Hint bayan elbiseleri olan sareeden, Hint şekerlerine kadar pek çok geleneksel ürünün satışı yapılmaktadır.

İsmini Loke Chow Kit adındaki bir kalay madencisinden alan bu market alanı Kuala Lumpur’un etnik ve kültürel ürünlerinin görülebileceği popüler bir pazar alanıdır. Özellikle Malay ürünlerin, tropikal meyvelerin, Malay yemeklerinin denenebileceği bu yer; fotoğraf severler için de hoş bir çekim imkanı sunmaktadır.

Tanrı Thean Hou adına yapılmış olan Tapınaklar ise Güneydoğu Asya’nın en büyüğü ünvanına sahipler…
Güneydoğu Asya’nın en büyük Çin tapınakların- dan olan Thean Hou Temple, Kuala Lumpur’da ki Hainanese Çinliler’i tarafından tanrı Thean Hou adına yaptırılmıştır. 3 Eylül 1989’da ibadete açılan tapınak dört kattan oluşmaktadır. Güneydoğu Asya’da İslam dininin doğuşu, geçmişi ve etkilerini görmek isteyenlere Islamic Arts Museum tavsiye edilir.

1998’de ziyarete açılan müze Güneydoğu Asya’nın en büyük İslam Sanat Müzesi’dir. Ortadoğu’dan, İran’dan, Çin ve Hindistan’dan İslam sanatının yansımalarını İslami Sanat Müzesi’nde görmek mümkün. İngilizcesi Jamek Mosque, Türkçesi ise Jamek Cami olarak isimlendirilen Masjid Jamek cami Kuala Lumpur’un en eski ve turistik önem taşıyan en önemli camilerinden biridir. 1907 yılın- da inşası tamamlanan ve 1909 yılında Selangor Sultanı tarafından açılışı yapılan Masjid Jamek Moorish, İslam ve Babür mimarisinden etkilenerek inşa edilmiştir.

Cami, Kuala Lumpur’un merkezinde Gombak ve Klang Nehirleri’nin kesiştiği yerde konumlanmıştır. Günümüzde İletişim Bakanlığı olarak kullanılan Sultan Abdul Samad Building ile Royal Selangor Club arasında yer alan Merdeka Square Malezya tarihinde çok büyük öneme sahiptir. Öyle ki 31 Ağustos 1957’de Malezya bu meydanda bağımsızlığını ilan etmiş ve dünyanın en uzun bayrak direğine Malezya bayrağı çekilmiştir. O gün bugündür Kuala Lumpur’da Malezya’nın bağımsızlık günü bu meydanda kutlanmaktadır.

En Üste Çık