Gelir vergisi olmayan, büyük AVM’lere sahip ve dünyanın en hızlı gelişen şehri DUBAİ, Arap Yarımadası’nda Birleşik Arap Emirliklerini oluşturan yedi emirlikten birisi olup Emirliğin yönetim biçimini ve kapladığı tüm alanı ifade eden Dubai Emirliği’nden; Dubai Kenti tanımlaması ile ayırt edilir.
Dubai, Birleşik Arap Emirlikleri’nin en yüksek nüfusuna ve Abu Dabi’den sonra ikinci en geniş yüzölçümüne (4,114 km2) sahip emirliğidir. Dubai ve Abu Dabi ülkenin yasama organı Federal Ulusal Konseyi içinde ulusal önem taşıyan kritik konularda veto etme hakkına sahip bulunan iki emirliğidir. Dubai, Emirliklerin kuzey kıyısında, Abu Dabi ve Şarika emirlikleri arasında yer almakta ve Şarika ve Acman ile birlikte Dubai-Şarika-Acman metropolitan alanını oluşturmaktadırlar.
1960’larda yalnızca balıkçı kenti olan Dubai, 1990’lar sonrası uygulanan politikalar sonucunda ve Hong Kong’un Çin’e devredilmesi ile sonrası bölgenin ticaret başkenti olma yolunda ilerleyen 2000’li yıllar ile de büyük projeler ile dünyaya adını duyuran şehir şu an bölgenin en önemli ticaret ve turizm başkentidir.
Birleşik Arap Emirlikleri’nin en büyük emirliği ve en lüks, en çağdaş olanıdır. Son 20 yılda bu topraklardan petrol çıkarılmaya başlamasıyla Dubai’nin yapısı değişmeye başladı. Buna karşılık gelirin %8’ini petrol oluşturur, bunda bölgenin finans ve iktisat merkezi olması büyük rol oynar. Gümrüksüz devasa alışveriş merkezleri burayı kısa zamanda alışveriş cenneti yapmıştır. Emirliğe ait gelirin büyük bir bölümü Jebel Ali Serbest Bölgesi (JASB) ve turizmden gelmektedir.
JASB, Dubai’nin bir dünya iş merkezi haline gelmiş olmasının ana sebebidir. Yerlilerin toplam nüfusu yalnızca %17’sini oluşturuyor, nüfusun yarısını Hindistanlılar kaplarken sonrasında ise Pakistanlılar yer alıyor. Resmi dili Arapça ancak hemen hemen herkes İngilizce bilir ve konuşur.
Dubai her zaman enlerin şehri olmuştur. En büyük alışveriş merkezi (1200 mağaza-Dubai Mall), en yük- sek otel (Burj Al Arab), en yüksek bina (Burj Khalifa), en büyük akvaryum burada bulunuyor. Ve aynı zaman- da Dünya’nın en yüksek binası Burj Khalifa, bünyesin- de en yüksek cami, en yüksek restoran, en yüksek gece kulübünü de bulunduruyor. İnanabiliyor musunuz Burj Khalifa’da 80. kat ve sonrasında yaşayan insanlar Ramazan ayında oruçlarını daha geç açıyorlar, nedeni ise daha uzun süre güneşi görmeleri.
Şehrin belirli yerlerinde altın ATM’si var, Evet yanlış duymadınız, atıyorsunuz parayı ve hemen altın geliyor, zaten 4.2 km uzunluğunda ki Dünya’nın en büyük altın zinciri de burada bulunuyor. Bundan dolayı polislerin kullandıkları arabaların Lamborghini veya Ferrari olduklarını görünce lütfen şaşırmayınız. Ve ayrıca şehirde hiç dilenci bulunmamaktadır, bu şehirde sanırız herkes zengin!
Bu arada şunu da belirtelim ki ülke Avrupa’da tek bir parça toprağı olmamasına rağmen Schengen bölgesine vizesiz giriş hakkı elde etmiş tek yer. Sadece evli çiftlerin el ele gezmesi uygun bulunuyor, öte yandan bir kısım çarşaflı dolaşırken bir kısım denize giriyor. Kimse kimseye tuhaf tuhaf bakmıyor.
Gelelim gezilecek yerlere, sizin için önemli 10 yer seçtik, şimdi sırası ile bir göz gezdirelim;
Burj Al Arap
Otelin dış yüzeyi kumaştan olduğu için mimari literatürde dünyanın en büyük çadırı olarak da geçiyor. Otelin mimarisi ise kocaman bir yelkenli şeklinde. İsteyen yolcular havaalanından alınıp helikopterle 28. kata indiriliyor. Denizin altında restoran bulunuyor ve kapı tokmakları, musluklar vs. altından. Hatta altın tozlu pastalar bile yeniyor. En yüksek tenis kordu da tabi ki burada bulunuyor.
Büyük bir söylenti daha var ki o da şöyle. Otelin mimarının Tom Wright isimli bir İngiliz olduğu söyleniyor. Wright’ın Müslüman diyarında Hristiyanlığı etkin hale getirmek amacıyla haç inşa ettiği söyleniyor. Karadan ve denizden bakıldığı zaman otel yelken şeklinde ancak deniz tarafından bakıldığı zaman büyük bir haç mevcut. Bunun kasti mi tesadüf mü olduğu ise hala tartışılıyor.
Burj Khalifa
Ve Dünya’nın en büyük yapısı Burj Khalifa da tabi ki burada! 828 metre, 164 kat, yapımında çalışan 12.000 kişi, saniyede 10 metre çıkan asansör, günlük su tüketimi yaklaşık 946.000 litre, tasarımı bir çöl çiçeği olan Hymenocallis’i andıran bu bina 95 km öteden bile görülüyor!
İnşaatta kullanılan toplam beton miktarı 230.000 m3 ki bu 100.000 filin ağırlığına ya da 1.900 kilometrelik bir beton yolda kullanılan betona eşit. Dünya’da ilk defa betonarme kütle üzerine çelik konstrüksiyonla devam eden yapı özelliğini taşımaktadır (150. kattan sonrası çelik). Burj Dubai’nin dış cephe kaplaması, 142 bin metrekarelik parlak cam, alüminyum ve desenli paslanmaz çelikten oluşuyor.
Binanın cephelerine gelen rüzgarı en aza indirmek amacıyla binanın hiçbir cephesi düz tasarlanmamıştır. Yapımında 1.5 milyar dolar harcanmış. Camlar normal silecek ve sabunlu su ile siliniyormuş. Ve tüm camların silinmesi yaklaşık 3 ay sürüyormuş. Yapımı yaklaşıl 6 yıl sürüyor ve 2010 yılı itibari ile bitiyor.
The Dubai Mall
Normalde gezilecek yerler listelerimize alışveriş merkezleri koymama taraftarıyım ama söz konusu yer Dubai olunca bu kuralı biraz esnetmek gerekiyor. The Dubai Mall, dünyanın en büyük alışveriş merkezi. 2009 yılında açılan alışveriş merkezinde şu an 635 adet mağaza bulunuyor. Yani gezerken kaybolmanız garanti.
Alışveriş merkezindeki fiyatlar konusunda yorum yapamam ama Türkiye’de bulunmayan birçok ünlü markanın mağazasını burada bulabilirsiniz. Eğer burada ciddi bir alışveriş yapmayı planlıyorsanız gezinizde 2 akşamı buraya ayırabilirsiniz. AVM dönüşünde taksi kullanacaksanız en alt katta yer alan taksi merkezine gitmeyi unutmayın.
Dubai Müzesi
Dubai gezilecek yerler listemizdeki sayılı ve önemli müzelerden olan Dubai Müzesi, şehrin en eski yerleşim yerlerinden Al Bastakiya Bölgesi’ndeki El Fahidi Hisarı içerisinde yer alıyor. 1787 yılında inşa edilen bu hisar, Dubai’de yer alan en eski yapı olma özelliği- ne sahip. Portekiz etkisinin görüldüğü yapı, geçmişte ikametgah ve yönetim merkezi olarak kullanılmış olsa da günümüzde Dubai Müzesi’ne ev sahipliği yapıyor. 1971 yılında açılan bu müzede, Dubai’deki yerlilerin yani Emiratilerin geçmişteki yaşam tarzları sergileniyor. Dubai gelişiminin çeşitli sunumlarla anlatılmasından ülkede petrol öncesi gündelik yaşama dair sahneler canlandırılıyor. (Cumartesi-Perşembe 08.30- 20.30, Cuma 14.30-20.30
Madinat Jumeirah
Dubai’nin en güzel yerlerinden biri olan Madinat Jumeirah, şehrin simge yapısı Burj Al Arab’ın hemen yanında yer alıyor. Burası şehrin eski yerleşim yeri olan Bastakiya’nın rüzgar kulesi evlerinden ilham alınarak inşa edilmiş güzel bir çarşı. Başta turistik hediyelikler olmak üzere çeşitli antika eşyaları, el yapımı ürünleri çarşı genelinde bulabilirsiniz. Çarşısının sahile bakan bölümünde birbirinden güzel restoran ve kafeler yer alıyor. Bunun dışında Jumeirah Mina A’Salam ve Jumeirah Al Qasr adında iki de otel bulunuyor.
Palm Jumeirah
Dubai gezilecek yerler listemizde birçok olağanüstü proje yer alıyor. Bunlardan en büyük olanı ise Palmiye Adaları adı verilen proje. Toplam 3 adadan oluşan Palmiye Adaları’ndan biri olan Palm Jumeirah Adası, Dubai kıyı şeridinde, denizin doldurulması ile oluşturulmuş bir kara parçası. Atlantis Hotel başta olmak üzere 30’a yakın işletmeyi kapsayan Palm Jumeirah, uzaydan bile görülebilen olağanüstü bir proje.
Ada üzerindeki evlerden birine sahip olmak Araplar ve ünlüler için bir zenginlik ve prestij göstergesi. Bana göre turistik olarak çok gezilecek yer yok ama atlayın taksiye, ada çevresinde kısa bir tur atıp gezinize devam edin.
JBR Walk & Dubai Marina
Dubai özellikle yaz aylarında aşırı sıcak bir yer. Bu yüzden Dubai gezilecek yerler listemiz genellikle hep kapalı mekanlardan oluşuyor. Eğer akşam saatlerinde yani hava bir nebze serinlediğinde yürüyüş de yapabileceğiniz JBR Walk ve Dubai Marina’yı tercih edebilirsiniz. Palmiye Adası’nın biraz ilerisinde yer alan gökdelenler sizi adeta Manhattan’da geziyor gibi hissettirecek.
Dünyanın uzun burgulu gökdeleni de bu bölgede yer alıyor. JBR ya da tam adıyla Jumeirah Beach Residence, birçok mağaza ve restorandan oluşan güzel bir yürüyüş yolu. Buradaki sahilde dev bir açık hava sineması var. Bölgede yürüyüş ve alışveriş yapabilir, güzel restoranlarda da yemek yiyebilirsiniz.
Jumeirah Camii
Dubai’nin en güzel camilerinden olan Jumeirah Camii, 1975 ile 1978 yılları arasında Fatimi tarzında inşa edilmiş. Dubai’nin en çok fotoğraflanan yapılarından olan cami, Müslüman olmayanların ziyaret edebilecekleri tek cami olma özelliği ile dikkat çekiyor. Müslüman olmayanlar için haftanın belli günleri camide rehberli turlar düzenleniyor.
Mall of Emirates
Burası şehrin en ünlü ve büyük 2. alışveriş merkezi. Mall of Emirates’in büyük olmasının dışında ünlü olmasının bir diğer sebebi içinde yer alan SKI Dubai adındaki yapay kayak pisti. Ortadoğu’nun ilk kapalı kayak alanı olan park, dış sıcaklığın 45 derece olduğu zamanlar bile Dubai’dekilere kayak keyfi veriyor. Bunun dışında AVM içinde bir de Magic Planet isimli eğlence ve oyun alanı var. AVM içindeki Carrefour’dan da çikolatalı hurma gibi alışverişlerinizi yapabilirsiniz.
https://tr.wikipedia.org/wiki/Dubaihttps://tr.wikipedia.org/wiki/Dubai http://www.giv.org.tr/userfiles/files/%C3%9Clke%20B%C3%BClteni%20-%20Dubai%202013.pdfhttp://gezipgordum.com/dubai-gezilecek-yerler/