SCHWENK Zement KG eski çekme zincirli konveyör hattını BEUMER Group tarafından üretilen modern bir Boru Konveyör ile değiştiriyor. Öğütülmüş plastik malzeme, tekstil ürünleri ve kağıt gibi alternatif yakıtları Almanya’nın Bernburg kentindeki çimento fabrikasının deposundan fırının besleme sistemine taşımak için ihtiyaç duyulan çözüm, dökme malzemelerin, daha çevreci olan ve enerji tasarrufu sağlayan bu tam kapalı konveyör sistemi ile taşınmasıyla sağlanıyor. Bakım maliyetleri de önemli ölçüde az olduğundan sistem, ortam koşullarına daha ideal bir şekilde uyarlanabiliyor.
SCHWENK’in ürün çeşitliliği ve üretim kapasitesi Bernburg’da bulunan çimento fabrikasını Almanya’nın en büyük ve en verimli inşaat malzemesi tesislerinden biri yapmaktadır. Saale nehri kıyısında gerçekleştirilen çimento üretimi bu bölgede yaygın olarak bulunan yüksek kaliteli kireçtaşı yatakları sayesinde köklü bir geçmişe sahiptir. Tesis, 1960 yılından bu yana faaliyetlerine devam etmektedir.
SCHWENK, tesisi 1990 yılında devralarak tamamen yeni bir tesis inşa etmek üzere mevcut sistemleri kaldırmıştır. Bugün, SCHWENK’in ürün portföyü istikrarlı yüksek kalitesiyle tanınan çok çeşitli verimli ve özel çimento ürünlerini içermektedir. Şirket, tünel, karayolu ve kuyu inşaatları ve ayrıca jeotermal ve çevre mühendisliği uygulamaları için gerekli olduğu üzere modern karıştırma teknolojisini kullanarak en ideal ürünü üretmektedir.
SCHWENK’in tesisinde en büyük öneme sahip unsurlardan biri de sürdürülebilir üretimdir. Çimento üretimi her zaman en yüksek enerji-yoğun operasyonlardan biri olmuştur. SCHWENK de bundan dolayı kömür ve petrol gibi birincil yakıtların kullanımını azaltarak gittikçe ikame yakıtlara odaklanmaktadır.
Bu ikame yakıtlar çoğunlukla plastik ve ambalaj artıkları ve tekstil malzemeleri olmak üzere genellikle yüksek ısıl değere sahip atık malzemelerin karışımından meydana gelmektedir. Bunlar tanımlanan ürün parametreleriyle harici işleme tesislerinde yüksek nitelikli yakıtlar elde edilecek şekilde işlenmektedir.
Isı-yoğun işlemler
Çimento imalatı için ocaklardan kireçtaşı çıkarılır, bunlar ezilerek ilave hammaddelerle homojen bir hale getirilir. Daha sonra ezilen malzeme harmanlama yatağından gelen diğer malzemelerle birlikte bant konveyörler üzerinde taşınarak tesise ulaştırılır. Buradaki farin değirmenlerinde gerekli tane boyutuna öğütülerek kurutulur. Farin daha sonra homojen hale getirilerek büyük silolar içerisinde geçici olarak depolanır.
İri taneli bir ara ürün olan Portland çimentosu klinkeri elde etmek için farin ilk olarak ikisi de alternatif yakıtlarla çalıştırılan siklonlu ön-ısıtıcıya ve daha sonra da kalsinatöre taşınır. Farinde bulunan kireçtaşı kısmının 950 Santigradın üstündeki sıcaklıklarda asitliği giderilir. Malzeme daha sonra döner fırına aktarılarak burada yaklaşık 1.450 Santigrat sıcaklıkta fırınlanır.
SCHWENK bugüne kadar yakıtların depodan ana yakıcının besleme sistemine taşınması için çekme zincirli konveyör hattı teknolojisini kullanmıştır. Bu mekanik sonsuz konveyörler üzerinde bulunan yönlendirme plakaları sonsuz bir zincir üzerine monte edilmiş olup dökme malzemeyi bir kanal içinde taşımaktadır. Konuya ilişkin konuşan Bernburg’daki SCHWENK’in üretim müdürü olan Dirk Fabian, “Bu sistemi on yılı aşkın bir süredir kullanmaktaydık. Yani, bunun için gittikçe daha fazla bakım çalışması gerçekleştirmemiz gerekiyordu,” diyor.
Bir diğer problemse, dozaj teknolojisinin daha da geliştirilmesi sonrasında, çekme zincirli konveyörün, metreküp başına yalnızca 0,2 tonluk bir yoğunluğa sahip yeterli dökme malzemeyi tartılı besleyicilere (ve oradan da ana yakıcıya) taşıyamaz hale gelmesiyle ilgili. Dirk Fabian, “Hem ekolojik hem de fazla bakım gerektirmeyen alternatif bir çözüm arayışına girmiştik,” diyor. Ayrıca, yeni konveyörün tesis içindeki eğimli rotaya da kusursuz şekilde uyum sağlaması gerekmektedir.
Kapsamlı uzmanlık, optimum destek
BEUMER Group, inşaat malzemesi üreticisinin optimum konveyör teknolojisi ihtiyacı için ilk tercih ettiği tedarikçi oldu. SCHWENK, uluslararası bir işletme sistemi tedarikçisi olan BEUMER ile köklü ve yakın bir ortaklık sürdürmektedir. BEUMER, şirket merkezi Almanya’nın güneyindeki Ulm kentinde bulunan SCHWENK Putztechnik GmbH & Co. KG şirketine yeni geliştirilen çift bant döndürme cihazı ile donatılmış çeşitli BEUMER paletpac® yüksek kapasite katman paletleyicileri tedarik etti.
BEUMER inşaat endüstrisinde konveyör teknolojisi çözümlerinin tedarikçisi olarak yaklaşık 80 yıldır faaliyet gösteren köklü bir kuruluştur. BEUMER inşaat malzemesi endüstrisindeki kapsamlı uzmanlığını derleyerek, küresel inşaat malzemesi üreticilerine tek kaynaktan sağlanan çözümler sunarak optimum desteği sağlamak için çeşitli Yetkinlik Merkezlerini hayata geçirmiştir. “Boru Konveyör” segmenti de bu Yetkinlik Merkezlerinden biridir. Bu merkezler, dünya çapında proje yönetimi ve satışlardan sorumludur. Bireysel yerel grup şirketlerden topladıkları uzmanlıkları işleyerek her bir ilgili alandaki küresel Grup uzmanlarına aktarırlar.
Üst seviye çevre koruması ve daha az bakım BEUMER Group Çek Cumhuriyeti a.s. idare müdürü ve bu projenin süpervizörü Michal Mikulec “Bernburg’ta bulunan yönetim ekibiyle birlikte SCHWENK’in gereksinimlerine tam olarak uyacak özel bir çözüm geliştirdik” diyor. İlk etapta, yeni bir çekme zincirli konveyörünü birden fazla açık bantlı konveyörle birleştirmeyi düşünmüştük, fakat kısa sürede bu fikri bir kenara bıraktık. Boru Konveyörün çevrenin korunmasına katkı sağlaması ve fazla bakım gerektirmemesi nedeniyle en iyi çözüm olduğunu gördük.
Michal Mikulec ayrıca “Kapalı bir tasarıma sahip olması taşınmakta olan ürünlerin dökülmesini önleyerek çevrenin korunmasını sağlıyor. Sağladığı bir diğer avantaj ise çalışma hattında toz birikmesine neden olmaması,” diyor. Bu konveyörler birçok başka avantajı da beraberinde getiriyor. Uzun mesafeler boyunca ilerleyebiliyor ve dar dönüş yarıçaplarına sahip olacak şekilde tasarlanabiliyorlar. Bunların dönüşlerde sağladığı avantaj sayesinde aktarma kulelerine duyulan ihtiyaç diğer bant konveyörlere kıyasla ciddi ölçüde azalıyor. Bunun sonucunda müşteri için önemli maliyet tasarrufları sağlanırken özel yönlendirme gereksinimlerine uyan bir sistem de kurulabiliyor.
BEUMER Group, 200 milimetre çapında ve 230 metre uzunluğunda bir sistemi tedarik edip kurmuştur. Bu sistem, saatte 15 tona kadar malzeme taşınabilmesini sağlıyor. Aynı zamanda sistemin tasarımı ve tüm çelik konstrüksiyonu da BEUMER tarafından yapılmıştır.
SCHWENK için tasarlanan çözümde çekme dayanımını garanti eden dayanıklı konveyör bantlar kullanıldı. Michal Mikulec, “SCHWENK için ideal bant versiyonunu bulmak üzere hızlanma ve yavaşlama sırasında meydana gelen kuvvetlerin yanı sıra çekme kuvvetlerini de dikkate alarak bandın ve taşınan ürünün net ağırlığını her zaman hesaba kattık,” diyor. Mühendisler aynı zamanda boş ve dolu banda yönelik farklı dönüş yarıçaplarındaki bant pozisyonlarını da önceden hesapladı. Sistemin sağladığı bir diğer avantaj da Boru Konveyörlerin daha düşük bir ses emisyonu üretmesiydi.
Dirk Fabian, “Özel avara kasnaklar ve ayrıca gürültüsüz yataklar ve elektrik motorları son derece sessiz bir şekilde çalışıyor. Bu durum çalışanlarımızın günlük iş ortamlarının kalitesini artıyor ve tesisin yakınında yaşayan insanların rahatsız olmasının önüne geçiyor,” diyor.
Sorunsuz işletim
İşlenmiş alternatif yakıtlar depoda vinçler tarafından toplanarak boşaltma sistemi aracılığıyla boşaltma kazanına aktarılıyor. Zincir bant konveyör malzemeyi sürekli olarak buradan yeni Boru Konveyöre taşıyor ve malzeme oradan da ana yakıcının tartılı besleyicilerine aktarılıyor.
BEUMER konveyörün fabrikaya doğru yönlendirmesini optimum düzeyde özelleştirebilmiştir. Uzmanlar bir diğer gereksinimi de yerine getirmiştir; Boru Konveyörün altında araçların geçişini engelleyebilecek destekler bulunmamaktadır. Teknisyenler bu sebeple ilk desteği doğrudan depoya monte etmişlerdir. Konveyör gerdirme sistemi BEUMER tarafından bir gerdirme kulesi olarak tasarlanmıştır. Bu sistem, besleme istasyonunun hemen yanında bulunmaktadır.