Röportaj

Votorantim Proje Direktörü Erdal Mercan: “Votorantim, Açıldığı Pazarlarda Büyüme Hedefleri Doğrultusunda Adımlar Atan Bir Şirkettir.” | SintekPlus Sayı 6

Votorantim Proje Direktörü Erdal Mercan: “Votorantim, Açıldığı Pazarlarda Büyüme Hedefleri Doğrultusunda Adımlar Atan Bir Şirkettir.” | SintekPlus Sayı 6

Röportajımıza sizi tanıyarak başlayabilir miyiz?
1975 Sivas doğumluyum. Evli ve 2 çocuk sahibiyim. 1997 yılında ODTÜ Makine Mühendisliği Bölümünden yüksek şeref öğrenciliğine hak kazanarak bölüm ikincisi olarak mezun oldum. Mezuniyetim sonrasında Sivas Demir-Çelik Fabrikaları’nda 3 yıl görev yaptım. 2000 yılında Yibitaş Lafarge’ta Bakım Mühendisi olarak göreve başladım.

Lafarge’ın Üst Düzey Yönetici Yetiştirme Programı kapsamında Yibitaş-Lafarge’ta görevime devam ettim. 2000 yılından bu yana şirketimizde çalışmaktayım. 2000 yılından günümüze; Makine Bakım Ünitesi, Üretim Departmanı, Proses Departmanı’nda, sonrasında ise Merkez Yatırım Müdürü olarak görev aldım. Akabinde Nevşehir Fabrika Müdürlüğü görevinde bulundum. Devamında Satın Alma ve Yatırım Direktörü olarak görev aldım. Şu an Sivas Projesi’nin ve diğer büyük stratejik yatırımların proje direktörlüğünü yapmaktayım.

Üretim tesisiniz hakkında bilgi alabilir miyiz?
Cumhuriyet’in ilk çimento fabrikası olan Sivas Çimento Fabrikası’nın Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatıyla 1938 yılında temeli atılmış olup, 1946 yılında yaş sistem olarak üretimine başlamıştır. Fabrika yapma kararımızın başlıca nedeni rekabet gücünü arttırmaktır. Yetersiz kapasiteli eski bir fabrikanın rakipleri ile rekabet etmesi olanaksız bir durumdur.

Bu projenin 15-20 yıllık bir geçmişi olup, yatırım yapmak için doğru zaman ve doğru imkanları bulmanın gerekli olduğunu düşündüğümüzden, 2012 yılında bir ön çalışma yaptık. 2014 yılında ise yaptığımız detaylı çalışma sonuçlarını üst yönetimimizle paylaştık ve proje, şirket üst yönetimimizce onaylandı.

Sivas Çimento tesisi, eski sistem bir fabrika olup, 2 tane fırını bulunmaktadır. Fırınlardan biri günlük 550 ton, diğeri ise 850 ton gün klinker kapasitelidir. Gerek modernize etmek, gerekse kapasiteyi artırmak çerçevesinde, günlük 4500 ton klinker üretim kapasiteli bir fabrika yapma kararı aldık.

Sivas’a yatırım yapmaktaki sebepler nelerdir?
Batı-Doğu hızlı tren hattı ve önümüzdeki yıllarda yapılacak Kuzey-Güney bağlantı kara yolu, Tanap projesi, BTC projesi düşünüldüğünde; Sivas, stratejik açıdan merkezi bir yerdir.

Ekipman ve mühendislik hizmetlerinde hangi firmalarla çalışıyorsunuz?
Yatırım onayından sonra ekipman ve mühendislik alımı ihalesine çıktık. Kasım 2014’te Çin TCDRI firması ile ön anlaşma, Şubat 2015’te resmi anlaşma imzaladık. Ekipmanların alımı, mühendislik hizmetleri konusunda TCDRI firması ile anlaştık. Uygulayıcı firma olarak; inşaat, mekanik montaj, çelik imalat-montaj, elektrik otomasyon hizmetleri konusunda, Mart 2015’te SİNTEK firması ile anlaşma yaptık.

Üretime ne zaman başlamayı hedefliyorsunuz?
İhale süreçleri ve yasal izinlerin tamamlanmasıyla, önemli bir tarih olan 19 Mayıs 2015’te sahada ilk adımımızı attık. Şu an itibariyle ekipmanların imalatı %75 oranında tamamlanmış ve sahamıza gelmiş durumdadır.
İnşaat kısmının %40’ından fazlasını, projemizin genel anlamda %49’unu tamamlamış durumdayız. Hedefimiz, SİNTEK firmasıyla birlikte 1 Mart 2017 yılında projemizi tamamlayarak üretime başlamaktır.

Türk çimento sektörü değerlendirmesi alabilir miyiz?
Çimento, dünya genelinde muadili olmayan bir üründür. Takriben önümüzdeki 100 yılda da muadili olmayacak bir üründür. Ülkelerdeki kişi başına düşen çimento tüketimi gelişmişliğin de göstergesidir. Geçmiş yıllarda Türkiye olarak kişi başı 250 kilo çimento tüketiliyorken, günümüzde kişi başı 850 kilo tüketim söz konusudur.

Gelişmiş Avrupa ülkelerinde ise; 1000-1200 kilogramlara ulaşıp, daha sonra 700-800 bandında stabil olarak devam etmektedir. Türkiye, gelişmişlik göstergesi olan bu pik noktaya doğru hızlı adımlarla yol almaktadır. Türkiye’de firma sayısının çok olması, rekabetçi ortamı beraberinde getirmektedir.

2015 yılı itibariyle Türkiye’deki yerel çimento tüketimi 63,5 milyon tondur. Türkiye’nin üretim kapasitesi 100 milyon tonlara ulaşmıştır. Üretim fazlasındaki sorun, ihracatla çözülmektedir. Türkiye’nin açıldığı pazarlar: Rus- ya, Afrika ve Ortadoğu ülkeleridir. Son yıllardaki siyasi ve sosyolojik olaylar ihracatı olumsuz etkilemiştir. Ortadoğu’daki istikrarsızlığın çözülmesi çimento sektörünün büyümesinin önünü açacaktır.

Gelecek on yılda, yurtiçi ve yurtdışında yatırım planlarınız hakkında bilgi verebilir misiniz?
Votorantim, açıldığı pazarlarda büyüme hedefleri doğrultusunda adımlar atan bir şirkettir. Sivas projesinden sonra, yatırımlarımız devam edecektir.

İş Sağlığı ve Güvenliği hususundaki çalışmalarınızdan bahseder misiniz?
1999 yılından itibaren, henüz Türkiye’de yeni bir algı olan İş Sağlığı ve Güvenliği kültürünü şirketimiz bünyesinde yaşatmaya başladık. İstatistiklere göre iş kazalarındaki en büyük etken; çalışanların bilinç ve davranış düzeyidir.
İş kazlarının %95’i çalışan kaynaklıdır. İnsan ve ekipmanın bir araya gelmesi, her zaman az ya da çok risk teşkil etmektedir. Önemli olan bu riskin minimize edilmesidir.

Bu eğitim ve bilinçle olacak bir durumdur. Çalışanlarımıza, belli periyotlarda verdiğimiz İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimleri ile daha bilinçli çalışmalarını sağlıyoruz. Bunu sadece çalışanlara değil, ailelerine de aktarmaya çalışıyoruz. “İnsanın yedek parçası yoktur” sloganıyla çalışmalarımıza devam ediyoruz.

Şirketimizde prensip olarak; iş güvenliği risklerini belirleyip, risk analizi yapıp, gerekli tedbirler alındıktan sonra üretim çalışmalarına başlanır. Şirket yöneticileri ve çalışanlar bu prensip doğrultusunda çalışmalarına devam etmektedir. Herhangi bir çalışanımız majör bir riskle karşılaştığında, üretimi durdurma hakkına sahiptir. İş güvenliği bir kültürdür.

Çevrenin korunması hususunda ne gibi çalışmalarınız mevcut?
Avrupa Birliği uyum süreci içerisinde etkin olan fasıllardan biri çevre konusudur. Çevre konusunda, yeni kanun ve düzenlemeler yapılmaktadır. Yapılan her yeni düzenlemeyi analiz edip işletmemize uygulamaktayız. Son 2 yılda, çevreye uyum anlamında 40 milyon TL’lik yatırım yaptık. Sivas projemizde çevreye uyumluluk belgesi kapsamında, verdiğimiz taahhütler doğrultusunda projemizi dizayn ettik.

Sivas Projesi’nde her alan kapalı olarak dizayn edilmiştir. Avrupa Birliği’nde toz emisyon limiti 50mg/normal m3’tür. Bizim hedef değerlerimiz 20 mg/normal m3’tür. Sivas Projesi 2 yıllık bir takvim doğrultusunda ilerlemektedir. Bana bağlı 20 kişilik yönetim ekibi ve sahada çalışan 700’e yakın işçiden ve yöneticilerden oluşan müteahhit kadromuz bulunmaktadır.

Genel olarak bahsetmek istediğiniz sosyal sorumluluk projeleriniz ya da diğer başka hususlar var mı? Varsa lütfen bizimle paylaşır mısınız?
Yoğun iş temposu esnasında sosyal aktiviteler organize ediyoruz. Sintek firması ile kurduğumuz halı sahada futbol turnuvaları düzenliyoruz. Spor merkezimiz de faaliyettedir. Spor aktivitelerinin yanı sıra, moral geceleri düzenliyoruz. Futbol kulübümüz ve voleybol takımımız var. Amacımız işimizi yaparken, bu süreci daha eğlenceli hale dönüştürmek. Sosyal sorumluluk olarak; Sintek firması ile birlikte, Çimentospor Kulübü’ne destek veriyoruz.

En Üste Çık