Gezi

Baharat Kokulu Pencere: Zanzibar | SintekPlus Sayı 11

Baharat Kokulu Pencere: Zanzibar | SintekPlus Sayı 11

Eskinin Baharat Adası, günümüzün favori egzotik tatil destinasyonu Zanzibar, insanı baştan çıkaracak birçok özelliğe sahip. Tanzanya’nın yarı otonom bir parçası olan ve Afrika kıtasının doğusunda Tanzanya’ya bağlı iki adadan oluşan özerk yönetilen bir bölgedir. Ana ada Zanzibar ve Pemba Adası olmak üzere iki adadan oluşan yönetsel bölgenin başkenti Stone Town.

Zanzibar, Şiraz’dan gelen İranlı göçmenler tarafından kurulmuştur. Adı “zencilerin sahili” anlamındaki Farsça “zangi bar”dan gelir. 1503 – 1698 yılları arasın- da Portekiz hakimiyetinde kalan ada, 1698 yılında Umman Sultanlığı deneti- mine geçmiştir. 1840 yılında, Umman Sultanı Seyid Said bin Sultan El-Busaid sultanlığının başkentini Umman’daki Muskat’dan, adadaki Stone Town şehrine taşımıştır.

1856 yılında ölümünden sonra oğulları iktidar kavgasında düşmüşler ve 6 Nisan 1861’de Sultanlık, Zangibar ve Umman olarak ikiye bölünmüştür. 6. oğul Seyid Mecit bin Said El-Busaid (1834-1870) Zangibar Sultanı, 3. oğul Seyid Tuvaini bin Said El-Said ise Umman Sultanı olmuştur.

Ada sultanlığı, 1890 – 1963 yılları arasında Birleşik Krallık tarafından atanan vezirler ve valiler tarafından yönetilerek yarı sömürgeleşmiştir. 10 Aralık 1963 tarihinde bağımsızlık verilen ada, sultan yönetiminde anayasal krallık haline gelmiştir. Kısa süren bu dönemden sonra 12 Ocak 1964’de yönetim devrilmiş, 26 Nisan 1964 tarihinde ise özerk bölge olarak bir parçası olduğu Tanzanya’ya bağlanmıştır.

Şehir merkezi Dünya mirasları listesinde yer alan Zanzibar, aynı zamana pek çok film ve romanlara da esin kaynağı olması ile biliniyor. Merak ettiğiniz bu bölgeyi biraz da tanıyalım, o zaman Zanzibar’a nasıl gidilir, nerede kalınır, nereler ziyaret edilir ve tabi ki yeme içme konularına bir giriş yapalım ama bundan önce Türkiye’yi yakından ilgilendiren bir külliyenin açılışı konusunda size bilgi verelim. Zanzibar’da 15 Temmuz Şehitler Külliyesi Sadaka taşı Derneği öncülüğünde Türkiye’deki hayırseverlerce inşa ettirilen15 Temmuz Şehitler Külliyesi törenle bu yıl hizmete açılmıştır.

Stone Town’da Gezilecek Yerlerden kısaca bahsedelim;

Zanzibar’ın Kapıları: Stone Town’da ev sahiplerinin varlığının göstergesi olan evlerin kapıları oymalı, kakmalı ve metallerle bezeli. Şehrin dar sokaklarında dolaşırken Svahili, Hint ve Arap evlerinin farklı desen ve simgelere sahip olan kapılarını fotoğraflayabilirsiniz çünkü hepsi birbirinden güzeller. Ve en önemlisi Zanzibar sokaklarında kaybolun! Evet yanlış duymadınız, daracık yollara sağlı sollu sıralanmış, birbirine yaslanmış, sıvaları dökük taş evler, evlerin altında sokaklara taşan ürünleriyle minik dükkânlar, kapıların önlerine çıkartılmış tahta taburelerde koyu bir sohbete dalmış esnafları görebilirsiniz.

Zanzibar’ın Dev İncir Ağacı : 1911 yılında Sultan Khalifa’nın emriyle dikilmiş olan, gençlerin gölgesinde bir araya gelerek sosyalleştiği, yaşlıların dayanılmaz sıcakta altına sığınıp soluklandığı devasa simgesel ağacın yanından geçerken mutlaka fotoğrafını çekebilir hatta bizim içinde bir selfie yapabilirsiniz.

St. Monica Yurt Binası (Mkunazini Road): St. Monica Yurt Binası, Stone Town’da bir dönem gerçekleşen esir ticaretinde aktif rol oynamış. Binadaki 20 metrekarelik, en az 100 kölenin aynı anda balık istifi sığdırıldığı odalarda hasta olanları ölüme terk edip, doğal seleksiyon sonucu sağlam kalanları satışa kadar bekletip, ardından gemilere bindirip Arap ülkelerine sevk etmişler.

Livingstone’un Evi: Sultan Mecit tarafından 1860 yılında inşa ettirilen, içinde Kâşif Livingstone’un da bulunduğu birçok misyoner ve kâşifi ağırladığı için Livingstone’un Evi olarak anılan bina günümüzde turist bürosu olarak hizmet veriyor.
Bunun dışında Stone Town Zanzibar gezilecek yerler arasında ilginç mimarisiyle bir düğün pastasını andıran Eski Dispanser Binası, Doğu Afrika’nın en eski camii olan Kizimkazi Camii ile Darüsselam ile Zanzibar arasında vızır vızır işleyen, insan ve adanın ihtiyacı olan malzemeleri taşıyan Stone Town Dhow Limanı da bulunuyor. Vaktiniz varsa bunları da gezebilirsiniz.

Alışveriş
Alışveriş yapmayı düşünmeseniz bile Stone Town’daki Darajani Pazarı’na mutlaka uğramalısınız. Adanın her tarafından gelen yerli halk kendi ürettikleri malları pazarda teşhir ediyor. Rengârenk “kangas” adı verilen bayan kıyafetleri, balık ve et pazarı, çeşitli baharat tezgâhları, kurutulmuş balıklar, tropikal meyveler, ayakkabı tamircileri, ayaklı dikiş makinesinde dikiş diken terziler, CD ve kaset satanlar alışık olmadığınız bir pazar cümbüşü oluşturuyor. Çarşamba ve Cumartesi günleri burada antika pazarı kuruluyor. Pazar sabah 9 ila 11 arası capcanlı. Şimdiden iyi alışverişler dileriz.

Stone Town Yeme içme
Her gece ortasına kurulan yiyecek ve içecek tezgâhlarının fener ve gaz lambaları ile ışıl ışıl aydınlatıldığı pazardır.
Şişlere geçirilmiş ahtapotlar, ızgaralara itinayla yerleştirilmiş balıklar, çeşit çeşit deniz mahsulleri, kızarmış muzlar, pizza tezgâhları, şeker kamışı suyu çıkaran preslerin bulunduğu tezgâhlar rengârenk, cıvıl cıvıl. Bu pazara aç olarak gitmelisiniz. Yere sereceğiniz bir örtü üzerinde piknik havasını yaşayarak uygun fiyata leziz bir akşam yemeği yiyebilirsiniz.

Sizler için seçtiğimiz birkaç restoranlar ;

Emerson Spice Rooftop Restaurant (Tharia Street): Çatı katındaki restoranda günbatımında kokteylinizi yudumlayıp, akşam yemeği için Svahili mutfağının eşsiz lezzetlerine varabilirsiniz.
Archipelago (Hurumzi Street): Güzel bir manzaraya karşı uygun fiyatlı deniz mahsulleri yemek istiyorsanız eğer binanın tepesine varan basamakları tırmanmanız gerekiyor. Kahvaltı ve öğle yemeği servisi de var. House of Spices (Kiponda Street): Eğer Akdeniz Mutfağından örnekleri özlediyseniz eğer, bu restoran sizin için biçilmiş kaftan.
Zanzibar Seyahati İçin Pratik Bilgiler
• Tanzanya’ya seyahat edeceklerin sağlık konusunda en güncel bilgileri T.C. Sağlık Bakanlığı Hudut ve Sahiller Genel Müdürlüğü’nden almaları mümkün. Tanzanya’ya ilişkin uyarılara seyahatsagligi.gov.tr adresinden ulaşılabilirsiniz.
• 2001 yılı öncesi tedavüllü ABD Dolarları ülkede kabul edilmiyor.
• Alışveriş yaparken pazarlık yapmayı sakın unutmayın!
• Taksi en pahalı ve en çok pazarlık yapılması gereken hizmet. Söylenen fiyatın 1/3’ünü talep edin.
• Ada güvenli de olsa, yine de çarşı, pazar gezerken çantanıza mukayyet olun!
• T.C Darüsselam Büyükelçiliği telefon: +255 688 40 16 16 /+255 758 81 81 18.

Zanzibar Vizesi
Tanzanya Türk Vatandaşlarına vize uyguluyor. Normal pasaport hamilleri için havaalanında turistik amaçlı vize 50 ABD Doları harç karşılığında veriliyor. Havaalanında verilecek vizeler için pasaportun en az altı ay geçerli olması gerekli. Eğer Tanzanya vizeniz varsa Zanzibar için ayrı bir vizeye gerek yok. Zanzibar’a girişte bir form doldurmanız gerekiyor. Sadece pasaportunuza adaya giriş damgası vuruluyor.

Zanzibar’da Nerede Kalınır
Zanzibar’da her keseye uygun konaklama imkanı var. Adanın yüzyıllar öncesine dayanan tarihçesini iliklerinizde hissetmek istiyorsanız eğer Stone Town’daki otelden birinde konaklayabilirsiniz. Zanzibar’ın tropik sahillerinde konaklamak isteyenlere birkaç öneri: Adanın doğusunda, Michamvi sahilinde Boutique Hotel Matlai; Adanın kuzeyinde Nungwi sahilinde Double Tree by Hilton Resort Zanzibar ve Ras Nungwi Beach Hotel; Adanın doğusunda, Kiwengwa sahilinde Melia Zanzibar konaklama için tercih edilebilir. Lüks bir tatil arayışı içinde değilseniz eğer, Chumbe Adası’ndaki doğa ile iç içe 7 bungalovdan biri sizin için ideal. Mashariki Palace Hotel, Dhow Palace Hotel, Malindi Guest House da aklınızda bulunsun.

https://gezievreni.com/zanzibar-gezi-rehberi/ https://www.cafetur.com/zanzibar-turlari https://tr.0wikipedia.org/index.php?q=aHR0cHM6Ly90ci53aWtpcGVkaWEub3JnL3dpa2kvWmFuemliYXI http://www.milliyet.com.tr/zanzibar-da-15-temmuz-sehitler-dunya-2525216/

En Üste Çık